Nebbiolo

Nebbiolo

Onze Nebbiolo d’Alba is volledig van de Nebbiolo druif gemaakt. Deze druif wordt ook gebruik voor de (meer) bekende wijnen Barolo en Barbaresco en wordt gezien als de beste en edelste druivensoort van Italië.

De druif is een blauwe druivensoort die zeer langzaam rijpt en alleen op zeer goede plekken voldoende rijpheid bereikt en daarom hoofdzakelijk in de Noord-Italiaanse Piemonte voorkomt. De druif heeft een dikke schil en in de traditionele wijnen worden ook de steeltjes en pitjes meegenomen waardoor wijn van deze druif veel tannine en zuren bevat. Daarnaast bevatten ze veel alcohol, minimaal 13%. De wijnen die van deze druif worden gemaakt kenmerken zich alle door hun kracht en sterke geur. Veelal zijn smaken van rozen, frambozen, viooltjes, pruimen, teer, paddenstoelen, truffels en chocola te herkennen.

Omdat de wijnen van deze druif veel tannine bevat worden ze vaak op hout gerijpt. Hierdoor wordt de wijn zachter en ronder. Maar de wijnen kunnen nog zachter worden door ze gewoon enkele jaren in hun fles te bewaren. De beste kan makkelijk meer dan 10 jaar worden bewaard en zullen dan nóg ronder van smaak zijn.

Deze rijke rode wijn is het best te combineren met eiwitrijk voedsel, zoals vlees (rood vlees, wild). De betere Nebbiolo wijn is een uitstekende begeleider van een een heerlijk Kerstdiner.

Matteo Dell’Orto

De Nebbiolo d’Alba is traditioneel gemaakt en bevat dus ook veel tannine. Maar omdat de wijn lang (minstens 1,5 tot 2 jaar) wordt gerijpt in Sloveens eiken vaten is de wijn veel minder wrang en zeer toegankelijk geworden. Daarnaast heeft deze Nebbiolo d’Alba meer tonen van bosvruchten en noten dan de meeste Nebbiolo wijnen, inclusief veel Barolo’s. De wijngaard van de maker van de Nebbiolo d’Alba zit in Roddino, een paar kilometer buiten de Barolo streek en daarom mag de wijn géén Barolo heten. Maar veel (zeker de betaalbare en zelfs een aantal heel dure) Barolo’s worden met gemak verslagen!

Nebbiolo

Webshop