Matteo Dell’Orto

Matteo Dell’Orto levert zijn wijn exclusief in Nederland aan ons. Tijdens een vakantie in de Piemonte hebben we kennis gemaakt met hem, zijn moeder en zijn gezin. Aan de keukentafel heeft di mama zijn wijn aan ons laten proeven, keurig geserveerd met kaas en noten. Dat is alweer vele jaren geleden en nog voordat we het idee kregen om wijn te gaan importeren.

De wijngaard “Dell’Orto Azienda Agricola Vitivinicola” ligt in Roddino, in het Langhe wijngebied, vlakbij Alba, het hart van de Piemonte. Zijn wijngaard ligt perfect ten opzichte van de zon op een heuvel, zo’n 500 meter boven zeeniveau en is een bescheiden 10 hectare groot (of beter: klein). Een deel van die 10 hectare is bovendien gereserveerd voor zijn hazelnootbomen. Druivensoorten zijn: Nebbiolo, Barbera, Langhe Nascetta en Dolcetto. Het is een echt familiebedrijfje dat op een traditionele wijze wijn maakt. Matteo is trots op zijn natuurlijke manier van werken, waarbij hij volledig rekening houdt met het milieu.

We hebben kunnen zien hoe de wijn wordt gemaakt. Dat gebeurt op een zeer traditionele wijze, waarbij de druiven zelf helemaal de smaak bepalen. Het is gebruikelijk dat nieuwe flessen vóór het vullen met sulfiet worden gespoeld, zo krijgt ongewenste gist geen kans. Dat is ook meteen de enige keer dat Matteo sulfiet toevoegt. De tekst “bevat sulfiet” is een verplichte tekst, omdat er altijd de kans bestaat dat na het spoelen een minuscule hoeveelheid sulfiet achterblijft. Vrijwel iedere wijnmaker spoelt de flessen met sulfiet.

Nu ik het toch over sulfiet heb, veel mensen denken dat ze hoofdpijn krijgen van wijn met sulfiet. Dat is dus niet waar. De hoofdpijn ontstaat door tyramine, een stof die ontstaat bij melkzuurgisting van veel witte wijnen. De Nascetta wijn van Matteo kent géén melkzuurgisting en er wordt geen sulfiet aan de wijn toegevoegd, dus hoofdpijn door zijn Nascetta is onwaarschijnlijk. Zijn geheim is gedurende het productieproces van zijn witte wijn alles goed koud te houden. Hierdoor blijft de wijn goed tot er voldoende alcohol is gevormd. De Nascetta bevat uiteindelijk voldoende alcohol om ‘m jaren te kunnen bewaren.

Er zijn (grote) wijnboeren die dankzij een team van “experts” met behulp van talrijke smaakstoffen (additieven) de smaak van de wijn constant houden. Ieder jaar schijnt de zon een ander aantal uren en de smaak van de druiven, en dus de wijn, wordt daardoor voor een groot deel bepaald. De grote, bekende merken (meestal de bekende Franse wijnhuizen die de afgelopen jaren in grote hoeveelheden zijn opgekocht door Russische investeerders) zijn grootverbruikers van additieven.

Matteo doet dat niet. Hij heeft andere manieren om de smaak constant te houden, zoals meer of minder most (pulp) toevoegen en natuurlijk de duur en manier (hout) van rijping. Het smaakverschil tussen de jaren kan bij Matteo’s wijnen waarneembaar zijn.

Wijn mag al heel snel “biologisch” worden genoemd. Zo mag er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en is de toevoeging van sulfiet gemaximeerd. Maar additieven mogen nog steeds worden gebruikt. Onze wijn gaat dus een stap verder dan biologische wijn, want al het bovengenoemde wordt niet toegevoegd!

Per jaar wordt slechts 4.500 liter wijn geproduceerd.

DSCN0019

DSCN0039

DSCN0045