Dolcetto

Dolcetto

De Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druivensoort die vooral voorkomt in het noorden van Italië met name in de Piemonte. Deze kleine blauw druif geeft een tamelijk droge rode wijn die meestal jong wordt gedronken.
Deze druif geeft een wijn met een relatief lage zuurgraad en zachte tannines, terwijl het aroma’s geeft van veel zwart fruit, koffie en zeker ook een hint van viooltjes. De wijn vormt een goede combinatie met pasta en tomatensaus, lam en harde oude kazen zoals Pecorino.
De Dolcetto druif is geen moeilijke druif, zoals de Nebbiolo, en geeft een hoge opbrengst. De druif is al vroeg rijp. De Dolcetto wijnen kenmerken zich door hun perfecte balans tussen zuur en zoet.

Matteo Dell’Orto

Matteo krijgt het voor elkaar om een Dolcetto met zachte (Dolce) tannines te maken, die vol, fruitig en soepel is. Deze wijn zal voor veel mensen toegankelijk zijn en gaat met heel veel gerechten samen. Deze rode wijn is mooi rood van kleur met een licht violette gloed. Vol en rijk van smaak, soepel en toegankelijk. Een mooi product met een perfecte balans tussen kracht en souplesse.
Onmiskenbaar een fruitige smaak met een duidelijke aanwezigheid van kersen. Maar krachtig genoeg om te schenken bij een rijke maaltijd of te combineren met een stuk kaas, noten of olijven.

Wij vinden deze wijn perfect voor zowel buiten op het terras met een assortiment van antipasti, maar ook prima geschikt voor een koude avond bij de open haard. In onze tour door de Piemonte hebben we diverse Dolcetto’s geproefd. Maar net als met de Barbera’s, is ook deze Dolcetto naar onze mening de onbetwiste winnaar.

Dolcetto

Van deze Dolcetto d’Alba DOC wordt jaarlijks maar een paar duizend liter gemaakt!

Webshop