Barbera

Barbera

De Barbera is een blauwe druivensoort die vooral voorkomt in het noordwesten van Italië met name in de Piemonte. Waarschijnlijk is dit ook de oorsprong van deze druif, al is men daar tot op heden niet zeker van.

De druif gedijt probleemloos op allerlei bodemsoorten en kan een royaal volume per hectare, tot wel 70 hectoliter per hectare, opleveren. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine-gehalte. Lang werd Barbera als een tweederangs druif beschouwd. Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken.

De Barbera d’Alba en de Barbera Monferrato hebben beide de DOC status. Hoge opbrengsten genereren heel lichte en dunne wijnen, maar wordt de opbrengst laag gehouden dan worden kostbare wijnen gemaakt, die door hun lageren op eikenhouten vaten, jaren bewaard kunnen worden.

Matteo Dell’Orto

Onze twee Barbera’s van Matteo Dell’Orto zijn kwaliteit (DOC) wijnen. Matteo zorgt voor een lage opbrengst van zijn Barbera druiven, waardoor zijn Barbera’s geen “lichte” wijnen zijn! De “gewone” Barbera d’Alba is toegankelijk met mooi tannines, maar de mooiste is de Barbera d’Alba La Rosa Blu. Deze wordt minstens 1 tot 1,5 jaar gerijpt in eiken vaten en is daardoor een zeer rijke wijn geworden, met (nog) rondere en zachtere tannines.

Wij vinden deze rode wijnen beide mooi rood van kleur met een licht violette gloed. Vol en rijk van smaak met een toegankelijk karakter. Een mooi product met een perfecte balans tussen kracht en souplesse.

Onmiskenbaar een fruitige smaak met een duidelijke aanwezigheid van kersen. Maar krachtig genoeg om te schenken bij een rijke maaltijd of te combineren met een stuk kaas, noten of olijven.

Wij vinden deze wijnen zeker perfect voor zowel buiten op het terras met een assortiment van antipasti, maar ook prima geschikt voor een koude avond bij de open haard. Vooral de La Rosa Blu. Uiteraard hebben we deze Barbera met enkele andere (goede) Barbera’s vergeleken. Die van Matteo blinkt uit in karakter: een duidelijke geur en een mooie toegankelijke smaak.

Webshop